Maliny

MalinySą polecane w przypadku zaburzeń miesiączkowania, a także w upławach. Dzięki dużej zawartości garbników, liście maliny są skutecznym lekarstwem w przypadku długotrwałych biegunek. Owoce maliny są bogate w cukry proste glukozę i fruktozę a także dwucukier sacharozę. Ponad to zawierają związki śluzowe, błonnik, karoten, sole mineralne: żelazo, miedź, mangan, magnez. Występują w nich także ryboflawina, niacyna, pektyny, antocyjany, liczne kwasy organiczne (askorbinowy, jabłkowy, salicylowy, cytrynowy), a także duża grupa witamin - witamina A, B1, B2, B3, C, K, PP. Zawartość kwasu elagowego, powoduje, że owoce maliny posiadają cenne właściwości antybakteryjne, przeciwbólowe. Działają także uspokajająco, obniżają ciśnienie krwi. Są stosowane wspomagająco w przypadku leczenia przeziębień, w zapaleniu jamy ustnej, gardła i krtani. Znajdują także zastosowanie w przypadku osób będących na diecie odchudzającej, Dzięki zawartości ketonu izolowanego, są pomocne w leczeniu otyłości. Zmniejszają wagę komórek tłuszczowych, regulują metabolizm, oczyszczają organizm z toksyn.